Detaljerad information om retreaten och anmälan Drakudden 2020

Tider

Retreaten börjar med en gemensam middag torsdagen 23 april 18.30, och därefter samlas vi för välkomnande och inledande instruktioner av ledarna. Du behöver anlända mellan 16.00 och 18.00 för att välja sängplats och installera dig.

Det viktigt att alla kommer i tid, för att vi ska ha möjlighet att hjälpa alla att komma på plats och för att ett gemensamt lugn ska infinna sig. Retreaten avslutas söndagen 26 april, cirka kl 14.00.

En dag på retreat

Ungefär såhär kan en dag se ut: Vi vaknar kl 6 och har sittande meditation och rörelsemeditation innan frukost. Under dagarna har vi sittande meditation, gående meditation utomhus, fritid, djupavslappning, undervisningar (dharma talks), working meditation och delning (sharing).

Schemat är luftigt och meditationerna är inte för långa.

Vi väver istället in mindfulness i allt vi gör och lägger stor vikt vid ”working meditation” – att tillsammans förbereda meditationssalen, måltider och städa – vilket ger en unik möjlighet att öva på att behålla en lugn och närvarande känsla i arbete.

På kvällen råder tystnad (noble Silence), då lyssnar vi inåt och undviker samtal med varandra. Det är en viktig praktik som hjälper oss att bli mer uppmärksamma på våra tankar. Det är dock inte ett tyst retreat.

Vi skickar ett schema när retreaten närmar sig.

Logi och mat

Rummen är enkla men rymliga flerbäddsrum, med våningssängar och några vanliga sängar. Toalett och separata duschar med dörr ligger i korridoren. Sängarna har madrass, filt och kudde. Du behöver ta med sängkläder.

Du väljer säng själv på plats. Rummen kommer att vara uppdelade för män, kvinnor och något könsneutralt rum. Vi har ett rum med en bädd för person med funktionsnedsättning.

Maten kommer att vara vegansk, nötfri och glutenfri. Vi serverar middag på torsdagen, tre mål mat på fredagen och lördagen, samt frukost och lunch på söndagen.

Tyvärr har vi inte möjlighet att tillmötesgå andra allergier, men det går bra att ta med egen mat – som då ska vara vegansk.

Till fika kommer det finnas te, kaffe och torkad frukt.

Nödvändigt att ta med sig

 • Sängkläder
 • Duschhandduk
 • Väckarklocka
 • Meditationskudde/ pall
 • Yogamatta eller liggunderlag (för liggande meditation)
 • Bekväma kläder för sittande meditation
 • Varma kläder för gående meditation utomhus
 • Promenadskor eller stövlar

Bra att ta med sig

 • Öronproppar (rekommenderas eftersom det är flerbäddsrum och någon kanske snarkar)
 • Vattenflaska
 • Inomhustofflor eller tjocka strumpor
 • Lättare filt vid meditationen om du fryser lätt
 • Ficklampa kan vara bra för att se i rum och korridor på morgonen eller natten
 • Badkläder om du vill bada i sjön
 • Dikt, sång eller liknande till te-meditation
 • Kontanter om du vill köpa böcker eller CD-skivor

Mobiltelefoner

Vi uppmuntrar dig att minimera din digitala konsumtion under dessa dagar. Mobiltelefonerna ska vara på flight-mode inomhus. 

Be vänner och familj att stödja dig i detta genom att tänka på dig utan att försöka få kontakt. Om du behöver ringa så får du gärna göra det utomhus. På så vis hjälper vi varandra att koppla ner.

Ta sig till Drakudden

Adressen för Drakudden Läger- och kursgård är Smidövägen 17 i Bro, utanför Stockholm.

Med bil från Stockholm

E18 mot Enköping–Västerås. Avfart Exit 148 Skokloster–Bro. Höger efter avfart (mot Bro). Vänster mot Lindormsnäs. Höger mot Lindormsnäs. Vänster mot Smidö (gul skylt) och Drakudden (vit skylt). Om 200 meter ligger Drakudden (vit skylt) på vänster sida.

Kommunalt från Stockholm

SL har inte publicerat tabeller för april 2020 än så exakta tiderkommer närmare retreaten.

Du kan räkna med att du kan ta pendeltåg från Stockholm City mot Bro och gå av vid Bro station. Därifrån tar du buss 556 mot Ådö och stiger av vid hållplats Drakudden.

Tidigare år det funnits två avgångar från Stockholm City för att komma till retreaten: 14:46 och 16:46. Sista bussen för dagen från Bro station har gått 17:28 så planera in tid att resa under torsdag eftermiddag.

Avresa

Bussen hem på söndagen brukar gå kl 14:44 och pendeltåget anländer på Sthlm Central kl ca kl 16. Även här återkommer vi med mer exakta tider längre fram.

Anmälan

Pris: 3450 SEK; alla aktiviteter samt måltider och logi ingår. Klicka på ”Till Anmälan” nedan och följ sedan instruktioner för anmälan. Retreatet 2019 blev snabbt fullbokat.

Om du har möjlighet betala gärna dana-priset 4 000 kr där en gåva till verksamheten ingår. Det gör det möjligt för fler att delta och kan bekosta lokal, onsdagsträffarna, kuddar, dynor, te och stärka sanghan.

Vid avbokning fram till och med 20 mars får du tillbaka hela avgiften. Vid avbokning efter 20 mars får du tillbaka hela avgiften om din plats kan överlåtas till någon annan.

[maxbutton id=”3″]

Många upplever att mindfulnessträning bidrar positivt till deras hälsa men vi uppmanar alla att fortsätta eventuell medicinsk behandling även under retreaten. Om din mentala eller fysiska ohälsa kan påverka din vistelse, berätta för oss och fråga din läkare om det passar att delta på en retreat med oss.