Interbeing – Mindfulnessretreat i Plum Village traditionen i samklang med jorden

23 - 26 april 2020

Vi är jorden,
gåendes på jorden

Ledd av munkar som är elever till zenmästare Thich Nhat Hanh

Drakudden, Bro
den 23 – 26 april 2020

>> Retreatet är nu fullbokat! Du kan dock sätta upp dig på väntelista. För att stå på väntelista gör du en vanlig anmälan nedan, men betalar INTE in avgiften. Om någon avbokar och du står på tur, kontaktar vi dig och erbjuder plats; först då betalar du in avgiften. 

Upptäck och upplev mindfulness som en levande energi, inte ett redskap utan ett sätt att leva, en konstform, tillsammans som en gemenskap nära jorden.

Under denna retreat kommer vi att utöva mindfulness i våra dagliga aktiviteter, samt i sittande, gående och måltidsmeditationer. Vi kommer att utöva i gemenskap och nära vår glädje genom att komma i kontakt med detta ögonblicks alla gåvor. Det kommer att ges tid för sharing, delande i grupp, där vi får möjlighet att dela med oss av vårt inre samt att öva djupt lyssnande.

Vi kommer att nära vår klarhet, mod och medkänsla genom undervisningen om vår naturliga förgänglighet (impermanence) och samvarande (interbeing). Vi kommer lära oss att lyssna till oss själva och varandra, för att öka vår förståelse för vårt eget och andras lidande och lycka. Vi lär oss att ta vår tillflykt till vår andning, våra steg och naturen, så vi kan läka våra svårigheter. Aktiviteterna under retreaten kommer att ledas på svenska och engelska.

 

Till anmälan

 

Om Drakudden

Drakudden är en charmig kursgård med sjötomt beläget vid Säbyholmsviken, endast 4o minuter med bil från centrala Stockholm. Den stora byggnaden på bilden ovan har en rymlig matsal med underbar utsikt över Mälaren. I anslutning till den har vi en enskild sal, med samma utsikt, för meditation och undervisningarna. I en enskild byggnad finns sängplatser för 51 personer.

Våra lärare

Tre munkar från Plum Village traditionen kommer att leda retreaten.

Broder Phap Ho (Broder Jerker) född och uppvuxen i Stockholm. Han har varit munk sedan 2003, har bott i Plum Village och flyttade till Deer Park Monastery i Kalifornien 2006. Han erhöll Dharmalärarlampan från Thay (Thich Nhat Hanh) i början av 2010 och har varit (agerande) abbot i Deer Park sedan hösten 2010, där han fortfarande lever och utövar. Han är gladast i naturen och på retreat. Hans liv och utövande har tagit in ny riktning de senaste 1,5 året, med en cancerdiagnos, behandling och läkning.

Brother Phap Ly kommer från Normandie. Han har levt i Plum Village och Blue Cliff Monastery i New York, under sina 10 år som munk. Det bästa han vet är meditation, barfotagång och tedrickande i naturen. Hans glädje och omsorg har närts av många retreater i barnprogrammet.

Brother Dao Bi uppvuxen i Indonesien har levt i Plum Village sedan 2015. Han är intresserad att utforska de 4 aspekterna av liv i Plum Village traditionen: studerande, utövande, arbete och lek. Han uppskattar att gå djupare i undervisningen genom utövande och samtal med vänner på stigen. Han hjälper gärna till i gemenskapen, till exempel genom att laga mat, göra tempeh, arbete på kontoret och med hemsidan. Han tycker om att skriva, promenera i naturen och att sjunga.

Om retreatet

Upplev glädjen, stillheten och gemenskapen i zen-buddhistisk mindfulness. Retreatet ger dig tillfälle att fördjupa dig i meditation och mindfulness. Under tre dagar kommer vi bland annat att öva på att omvandla stress och utmaningar, under ledning av erfarna munkar.

Vi övar på att praktisera mindfulness i alla aktiviteter – när vi äter, promenerar, förbereder mat, sitter och mediterar eller bara njuter av en kopp te i andras sällskap. Vi lägger stor vikt vid ”working meditation” – att tillsammans förbereda meditationssalen, måltider och städa – vilket ger en unik möjlighet att öva på att behålla en lugn och närvarande känsla i arbete.

Detta är inte ett heltyst retreat. Vi praktiserar dock under tystnad från cirka klockan 20 på kvällen till efter frukost dagen efter. I år har vi valt att ha retreatet barnfritt.

Här finns packlista, information om hur du tar dig till retreaten och exempel på hur dagarna ser ut.

Anmälan

Pris: 3450 SEK; alla aktiviteter samt måltider och logi ingår. Klicka på ”Till Anmälan” nedan och följ sedan instruktioner för anmälan. Retreatet 2019 blev snabbt fullbokat.

Om du har möjlighet betala gärna dana-priset 4 000 kr där en gåva till verksamheten ingår. Det gör det möjligt för fler att delta och kan bekosta lokal, onsdagsträffarna, kuddar, dynor, te och stärka sanghan.

Vid avbokning fram till och med 20 mars får du tillbaka hela avgiften. Vid avbokning efter 20 mars får du tillbaka hela avgiften om din plats kan överlåtas till någon annan.

 

Till anmälan

 

Många upplever att mindfulnessträning bidrar positivt till deras hälsa men vi uppmanar alla att fortsätta eventuell medicinsk behandling även under retreaten. Om din mentala eller fysiska ohälsa kan påverka din vistelse, berätta för oss och fråga din läkare om det passar att delta på en retreat med oss.