Retreat 6-8 november: Frihetens väg, en process av gradvis och plötslig klarhet

En mindfulnessretreat i Plum Village-traditionen
om de sju faktorerna för uppvaknande

 

 

Kära vänner,
Vi är glada att bjuda in till en fysisk retreat efter en lång period med träffar huvudsakligen via internet. Vi kommer att öva i gemenskap med social distansering, under ledning av Jerker (Chan Phap Ho) Fredriksson.

 

Vi erbjuder möjligheten att uppleva glädjen, stillheten och gemenskapen i zen-buddhistisk mindfulness. Retreaten ger dig tillfälle att fördjupa dig i meditation och mindfulness. Under tre dagar kommer vi bland annat att öva på att omvandla stress och utmaningar.

Temat för retreaten kommer att kretsa kring uppvaknandets sju aspekter; medveten närvaro, utforskande, energi, glädje, lugn, koncentration och att släppa taget (jämnmod).  

Vi kommer att utöva mindfulness i våra dagliga aktiviteter och i olika typer av meditation. Jämfört med våra tidigare retreater kommer det vara mer fokus på meditation och meditation i rörelse. Det kommer även ges utrymme för tyst reflektion och konsultation. 

 

Höstens retreat lämpar sig för de som varit med på någon av våra tidigare retreater, eller som varit med och övat med oss på onsdagskvällarna under en tid. Det blir inte en retreat helt i tystnad. Vi praktiserar dock under tystnad från cirka klockan 20 på kvällen till efter frukost dagen efter. Retreaten är barnfri och alla bor i eget rum.

Aktiviteterna under retreaten kommer att ledas på svenska.

 

Vår lärare

Thay Chan Phap Ho

Jerker (Chan Phap Ho) Fredriksson växte upp i Stockholm. Han började meditera under sin studietid i Lund. 1997 tog han sin jur kand-examen. Efter några år av arbete i Stockholm tog han ett sabbatsår med resor som tog honom till pilgrimsorter i Indien och som blev till en utsträckt retreaterfarenhet. I Bodhgaya upptäckte han Thich Nhat Hanhs böcker och bestämde sig för att åka till Plum Village, Frankrike. 

 

I maj 2002 fann han ett nytt hem i Plum Village. Efter många retreater och månader av liv i gemenskapen bestämde han sig för att ansluta som munk. Han var munk mellan 2003-2020. Denna tid ledde honom ut i världen för undervisningsresor med sin lärare och sin gemenskap. 

 

Mellan 2006 och 2020 bodde han i Deer Park Monastery, där han var abbot under åren 2010-2020. 

2004 erhöll han de 14 Medvetenhetsövningarna och blev medlem i Community of Interbeing vilket han fortsätter att vara efter sin tid som munk. 

2010 erhöll han lärarlampan av Thich Nhat Hanh och har sedan dess givit föreläsningar och lett retreater i många delstater i USA, i Canada och i Sverige. Han var varit mentor åt yngre munkar och erbjöd klasser för dem. 

 

Efter att ha varit allvarligt sjuk i cancer 2018-2019, från vilket han har tillfrisknat har han bestämt sig för att fortsätta att leva i Sverige. Han fortsätter att utöva och undervisa och delar sin glädje, frid, kärlek och frihet på Hjärtats Glädje (WordPress och Facebook).

 

Att inkludera natur, rörelser samt kreativt uttryck är för Jerker viktiga element i livet och konstarten av medveten närvaro.

 

Praktisk information och anmälan

Pris 2500 SEK, alla aktiviteter samt veganska glutenfria måltider och logi i enkelrum ingår.

 

Om du har möjlighet betala gärna dana-priset 3000 kr där en gåva till verksamheten ingår. Det gör det möjligt för fler att delta och kan bekosta lokal, onsdagsträffarna, kuddar, dynor, te och stärka sanghan.

Gå vidare till anmälan och följ sedan instruktionerna. Eftersom antalet platser är begränsat till 20 så tillämpar vi ”först till kvarn”. 

 

Till anmälan

 

Vid avbokning får du tillbaka hela avgiften om din plats kan överlåtas till någon annan. 

OBS! Självklart ska du inte komma på retreaten om du har symptom som liknar förkylning eller influensa. Hör av dig till arrangörerna i så fall så löser vi det. 

Tid för start och avslut

Vi kommer välkomna deltagare mellan 15:30-17:00 på fredagen 6 november. Programmet slutar kl 15:30 på söndagen 8 november. 

Om Follökna

Vängården Follökna är en vackert belägen herrgård i närheten av Malmköping som är rymlig nog för att vi som retreat-deltagare ska kunna hålla social distansering till varandra och för att alla ska kunna få ett varsitt eget rum att sova i. I anslutning till gårdens tomt, ligger en liten ö med vacker stillsam natur som vi har ensamt tillgång till.  

www.vangardenfollokna.se  

Resa till och från retreaten

Det går bra att komma till retreaten med egen bil. Det går även att åka med tåg och buss till Malmköping som ligger ca 5 km från Follökna. Vi kommer att lösa transport med personbilar från Malmköping. Vi tänker att det är okej att åka i samma bil om alla har munskydd. Du kommer kunna klicka i olika alternativ för resa i anmälan.  

Till anmälan

Vi ser fram emot att ses!

Hälsningar Jerker,  Kerstin, Fredrik, Em, Pontus, Peter och Mariann